Joseph Gindra

Hubert Joseph Gindra werd op 16 juli 1862 geboren in Jemeppe-sur-Meuse nabij Luik. Zijn ouders waren Jean Baptiste Gindra en Marie Sophie Henrotary. Zijn grootvader was de bekende landschapsarchitect Jean Gindra.

Huwelijk en kinderen

Hij trouwde op 20 mei 1885 te Sint-Joost-ten-Node met de uit het Luxemburgse Echternach afkomstige, naaister Marie Pfoest, die 7 jaar ouder was dan hij. Samen kregen zij op 28 april 1886 een eerste dochter: Sophie Marie Clementine. Zij woonden toen in het Belgische Vossem.

Op aanraden van zijn vriend Victor de Buck vestigde Gindra zich in het ‘schilderachtige’ Bladel, waar hij in 1895 het Gindrahuis liet bouwen.

In Bladel werden meerdere kinderen geboren. Op 1 maart 1888 kwam dochter Gabrielle Josephine ter wereld, gevolgd door Helena op 11 september 1889. Vreemd genoeg werd op 6 mei van datzelfde jaar ook een doodgeboren dochter aangegeven.

Op 29 mei 1894 kwam de eerste zoon: Jean Baptiste Chretien ter wereld, gevolgd door zijn broer Victor Hubert op 27 maart 1896. Maria Josepha sloot op 3 januari 1903 de rij. Beide zoons werden huisschilder, terwijl de dochters als naaister staan vermeld in documenten van de burgerlijke stand. Opmerkelijk is dat alle 5 kinderen tot hun dood ongehuwd bleven.

Uitspattingen

Van Gindra is bekend dat hij de huwelijkstrouw niet zo serieus nam. Hij had meerdere minnaressen, waarvan hij tenminste één onderhield.

Schilder

Gindra studeerde in 1878 aan de Academie van Elsene waar hij een zilveren legpenning kreeg uitgereikt. Vanaf 1879 studeerde hij aan de Académie des Beaux-Arts te Brussel, waar hij les heeft gekregen van Jean Portaels.

Als schilder was Gindra in zijn tijd al gewaardeerd. Zo maakte hij de kruisweg voor de kerk in Bladel. Hij schilderde vooral het arme boerenleven in de Kempen, stillevens en boerenlandschappen.

Uitsterven van de familie Gindra

Op 3 mei 1938 overleed Joseph Gindra. Zijn vrouw Marie was hem op 19 april 1932 voorgegaan.

Sofie overleed in 1959 in een krankzinnigengesticht in Vught. Zij was bezeten van een waanzinnige vroomheid die zich uitte in gegil. De andere dochters bleven in het huis wonen en overleden in 1960 (Lena) en 1977 (Marietje). Van Gabriëlle is de sterfdatum niet bekend.

Zoon Jan overleed in 1956 in Tilburg na omzwervingen via Oirschot, Brussel en Bladel gemaakt te hebben. Van Victor is bekend dat hij in 1916 in Nijmegen verbleef. Daarna emigreerde hij naar Amerika. De sterfdatum is niet bekend.

Doordat alle kinderen kinderloos stierven, heeft Joseph Gindra geen officieel nageslacht meer.

Postuum

De gemeente Bladel heeft Gindra geëerd met de vernoeming van de Gindrapassage in het winkelcentrum. Het gemeentehuis heeft ook een Gindrazaal, waar enkele werken tentoon worden gesteld, net als een collage van Gindra, het huis en zijn werken.