Vroege leven
Victor Maria Charles Joseph de Buck werd geboren in Brugge op 14 augustus 1855.
Schilder
De Buck heeft les gehad in de schilderkunst aan de Académie des Beaux-Arts in Brussel en de École des Beaux-Arts te Parijs. Daarna heeft hij diverse omzwervingen door Europa gemaakt. Via onder meer Toscane, Madrid en Duitsland kwam hij in Bladel terecht. Het arme boerenleven daar inspireerde hem. Hij raadde zij vriend Gindra aan om zich met zijn gezin in Bladel te vestigen.
Fotograaf
Heel bijzonder zijn de foto’s die de Buck rond 1886 maakte van de boerenbevolking bij Bladel. Het zijn de oudste overgebleven foto’s van het Brabantse boerenleven en misschien ook de enige die in die periode zijn gemaakt. Hij maakte deze foto’s om als voorbeeld te dienen voor zijn schilderijen en die van Gindra. De collectie bevindt zich in het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven. De Buck fotografeerde de mensen buiten, werkend op het land, en in en om hun eenvoudige lemen huizen.
De Buck romantiseerde net als Van Gogh het onbedorven volksleven. Hij beeldde het liefst de plattelandsbewoners uit, die nog op een ouderwetse manier leefden. Met zijn ‘photografisch toestel’ trok hij erop uit om boeren op het land te fotograferen. Hun doel was deze taferelen ongedwongen vast te leggen. Dat de technische kwaliteit daaronder leed, nam hij op de koop toe. Er zijn vele overeenkomsten aan te wijzen tussen de foto’s van de Buck als fotograaf en de tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh uit zijn Brabantse periode. Hij koos vaak dezelfde standpunten, had belangstelling voor dezelfde details en een voorkeur voor werkende mensen of mensen die juist in rust waren, moe van de harde arbeid.
Verdwijning
De Buck was een zonderling figuur, die vaak in de zwarte cape gehuld door het dorp liep. Hij logeerde vaak bij de familie Gindra, en toen deze het nieuwe huis aan de Sniederslaan (destijds Hapertseweg) betrokken, huurde De Buck hier ook enkele kamers. Toen Gindra er financieel slecht voor kwam te staan, werd het huis in 1913 verkocht aan De Buck. De Buck bleek al snel zijn hypotheek niet te betalen, sterker nog, hij was spoorloos verdwenen.
Het huis werd verkocht aan een makelaar, die het weer terugverkocht aan Gindra, die over de erfenis van de Buck kon beschikken. Het is in Bladel een publiek geheim dat de schilder door Gindra vermoord is en in zijn eigen achtertuin begraven ligt. Toen na de Tweede Wereldoorlog door de tuinman menselijke resten gevonden werden werd dit vermoeden nogmaals bevestigd. De legende van het spookhuis was geboren.
In 2015 kwam een schilderij van de Buck boven water van na zijn verdwijning. Toen is onderzoek gedaan naar zijn reilen en zeilen in de laatste jaren van zijn leven. Hij bleek te zijn overleden op 24 augustus 1916 in een gesticht in Sint-Niklaas.
Postuum
De gemeente Bladel heeft de Victor de Bucklaan naar hem vernoemd.
You must be logged in to post a comment.