Nieuwe B&B in Gindrahuis in Bladel: ‘mooie plek om te slapen’

BLADEL – Hun eerste gasten hebben ze al mogen ontvangen in ‘hun’ Gindrahuis. Amy en Dorus Daris openden deze week een Bed and Breakfast in Bladel. ,,Onze eerste test liep goed”, vertelt de gastvrouw.

Jan Smets 07-10-19, 11:36 Laatste update: 19:31 Bron: ED

,,Ik vind het leuk om voor mensen te zorgen”, legt Amy Daris de keuze voor een bed and breakfast met een jong gezin uit. ,,Ik kan voor de kinderen zorgen en tegelijk ook werken.”

Ze leunt op haar ervaring in de horeca. Het runnen van een B&B stond op de wensenlijst van het echtpaar. Ook hadden ze hun oog al eerder laten vallen op het karakteristieke pand aan de Snieders­laan. Dus toen het te koop kwam, kochten ze het linkerdeel en konden de plannen uitgevoerd worden.

Verbouwing

,,Het viel mee. Het is best een oud huis, maar het was goed onderhouden. Een grote verbouwing was niet nodig”, merkte Dorus Daris. Een aannemer zette een aanbouw aan de zij -en achtergevel en Daris zelf zorgde voor de inrichting van de knusse kamer, die van alles heeft wat een logeerkamer nodig heeft. Een afgeschermd terrasje aan de voorzijde zorgt ervoor dat gasten in alle privacy van de drukke Sniederslaan kunnen genieten.

Bij de verbouwing zorgden de twee ervoor dat zoveel mogelijk van het bestaande gebouw bewaard bleef. Metselwerk in de keuken werd zelfs blootgelegd. De tegels onder de houten vloer liggen nu in het toilet en van de plafondplanken timmerde Dorus de bank voor de eettafel:. ,,Wat oud was, hebben we oud gelaten en wat goed was hebben we gebruikt.” Het Gindrahuis dateert uit 1895. ,,Het is nog het enige authentieke huis in Bladel tussen de Markt en de kerk”, aldus Amy Daris. ,,Het ademt nog altijd veel historie. Het is daardoor een unieke plek om te overnachten.”

Het Gindrahuis dankt haar naam aan de Belgische kunstschilder Joseph Gindra. Die woonde er in het begin van de vorige eeuw met fotograaf Victor De Buck. De huidige eigenaren vertellen gasten graag meer. De wat lugubere kantjes aan de historie zorgden ervoor dat het in de volksmond ook ‘het spookhuis’ wordt genoemd. Daar willen de uitbaters van de nieuwe logeergelegenheid echter niet teveel de nadruk op leggen. Ze richten zich met name op de toeristische fietser, die de Kempen wil ontdekken. Ze zien kansen genoeg: ,,Het centrum van Bladel is niet rijk bedeeld met logeermogelijkheden. Het moet lukken om voldoende bezetting te krijgen”, denkt Amy. Een eigen website en een plek op diverse zoekplatforms zijn geregeld.